Elektrische fiets verzekeren: hier moet u op letten

Elektrische fietsen zijn razend populair. Niet alleen bij consumenten, ook bij fietsendieven. En aangezien een beetje elektrische fiets al gauw zo'n vijftienhonderd euro kost, is het verstandig uw e-bike te verzekeren. 

Als u uw elektrische fiets wilt verzekeren, heeft u uiteenlopende mogelijkheden wat betreft de dekkingen en de looptijd. Wij hebben de belangrijkste zaken voor u op een rij gezet.  

Verzeker uw e-bike voor diefstal, schade of allebei 
Wat betreft de dekkingen heeft u de keuze uit een verzekering die uitkeert bij diefstal, bij schade of in beide gevallen. Dat laatste wordt ook wel een allriskverzekering genoemd. Niet alle aanbieders hebben alle smaken in hun assortiment, sommige bieden alleen een allriskverzekering aan. 

Aflopende fietsverzekering: voordelen en nadelen 
Een aflopende fietsverzekering heeft meestal een looptijd van drie of vijf jaar. U moet de totale premie in één keer betalen. De verzekering keert uit als uw fiets wordt gestolen of als deze door bijvoorbeeld een ongeluk (economisch) total loss wordt verklaard. Bijna geen enkele aflopende verzekering keert ook de restpremie uit. Als uw fiets na precies een jaar wordt gestolen, heeft u dus twee jaar premie 'voor niets' betaald. 

Doorlopende fietsverzekering: let op de nieuwwaardevergoeding 
Met een doorlopende fietsverzekering bent u verzekerd zolang u premie blijft betalen. Na het eerste jaar is de verzekering elke maand opzegbaar. Maar let op: op enig moment keert de verzekering niet langer de nieuwwaarde uit bij diefstal of total loss. Vaak is dat na drie of vijf jaar, maar dit kan per verzekering verschillen. 

Kies extra dekkingen voor ongevallen, juridische bijstand en pechhulp 
Net als bij een autoverzekering kunt u daarnaast voor extra dekkingen kiezen. Denk bijvoorbeeld aan een ongevallen-opzittendendekking en dekkingen voor juridische bijstand en pechhulp. Twijfelt u of u zo'n aanvullende dekking nodig heeft? Dan adviseren wij u er graag over. 

Let op de voorwaarden 
Uiteraard gelden er ook voorwaarden voor fietsverzekeringen. Zo zal een diefstalverzekering eisen stellen aan het slot dat u gebruikt. Vaak is dat een ART-gecertificeerd slot van tenminste categorie 2. En uiteraard moet u twee sleutels kunnen overleggen als u een diefstal wilt claimen. Sommige verzekeraars bieden daarnaast aan om uw fiets te voorzien van een track & trace-systeem. De kosten daarvan zijn vaak bij de premie inbegrepen.  

Meer weten 
Overweegt u uw fiets te verzekeren en wilt u graag de beste keuze maken? We helpen u er graag bij. Vul vrijblijvend het onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. 

Stel ons gerust uw vraag