Zorgverzekering voor gezinnen met een kinderwens

Als u een kinderwens hebt, is goede kraamzorg natuurlijk belangrijk. Maar biedt de kraamzorg uit de basisverzekering u wel de zorg die u wenst? Hoe zit het met nazorg van de kersverse moeder als zij bijvoorbeeld fysiotherapie nodig heeft? Hoe is uw kindje straks verzekerd voor zorgkosten? En hoe belangrijk is keuzevrijheid als het op zorg aankomt?

Ouders thuis met hun baby

Prenataal onderzoek en prenatale operaties

Sinds 2016 is de basisverzekering uitgebreid met prenatale screening tijdens de zwangerschap. Met prenatale screening kan in een vroeg stadium worden vastgesteld of een kindje bijvoorbeeld een open ruggetje heeft. Ook prenatale chirurgie zit sinds 2016 in de basisverzekering.

Kraamzorg

De basisverzekering vergoedt minimaal 24 uur en maximaal 80 uur kraamzorg verdeeld over ten hoogste 10 dagen. Het precieze aantal uren wordt bepaald aan de hand van het Landelijk Indicatieprotocol Kraamzorg (LIK). Uw zorgpolis bepaalt over hoeveel dagen u die uren mag spreiden. De meeste verzekeraars hanteren maximaal 8 of maximaal 10 dagen.

Kraamzorg valt niet onder het eigen risico, maar u moet wel een eigen bijdrage betalen. Wilt u in het ziekenhuis bevallen maar heeft u geen medische indicatie? Dan moet u twee keer een eigen bijdrage betalen, voor de moeder én voor het kind.

Er zijn enkele aanvullende zorgverzekeringen die de eigen bijdrage deels of geheel vergoeden. Soms geldt hiervoor wel een maximum. Verder biedt de aanvullende verzekering soms een vergoeding voor extra kraamzorg.

Basisverzekering voor kinderen

Ook voor kinderen tot 18 jaar geldt de verzekeringsplicht voor de basisverzekering. U hoeft voor hen echter geen premie te betalen. Daardoor geldt voor kinderen geen eigen risico. Wel moeten uw kinderen worden bijgeschreven op de polis van één van de ouders.

Polis van papa of polis van mama?

Hebben u en uw partner verschillende zorgverzekeringen? Dan is het vaak slim om uw kind(eren) bij te laten schrijven op de polis van de ouder die het meest uitgebreide pakket heeft. Onderzoek van tevoren wel of die verzekering ook goed aansluit bij de hun zorgbehoefte. Denk bijvoorbeeld aan de vergoedingen voor beugels, brillen, steunzolen en fysiotherapie.

Medicijnen

Sommige jonge moeders krijgen tijdens of na de zwangerschap klachten zoals bijvoorbeeld hoge bloeddruk. Ook kan het gebeuren dat ze in een postnatale depressie belanden. Als uw huisarts of specialist medicijnen voorschrijft, worden deze meestal vergoed vanuit de basisverzekering. Zorgverzekeraars hebben wel de vrijheid om alleen de goedkoopste variant volledig te vergoeden. Medicijnen tellen altijd mee voor het eigen risico en in sommige gevallen moet u ook nog een eigen bijdrage betalen.

Fysiotherapie

Het kan gebeuren dat u als jonge moeder na de bevalling behoefte hebt aan fysiotherapie, bijvoorbeeld als gevolg van bekkeninstabiliteit. Maar als u ouder bent dan 18 jaar en er geen sprake is van een chronische aandoening vergoedt de basisverzekering geen fysiotherapie. Heeft u wel een chronische aandoening? Dan moet u de eerste 20 behandelingen zelf betalen. Alle verdere behandelingen worden wel vergoed. Overigens geldt dit niet per kalenderjaar, maar per aandoening.

Heeft u geen chronische aandoening maar wel regelmatig behoefte aan fysiotherapie? Dan is het verstandig om een aanvullende verzekering af te sluiten met een goede dekking hiervoor.

Overige relevante zorginformatie

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.