‘AOW-leeftijd hoeft pas in 2026 naar 67 jaar’

Omdat de levensverwachting van 65-jarigen minder hard stijgt dan verwacht, kan de verhoging van de AOW-leeftijd worden uitgesteld.

Man en vrouw wandelen op het strand
Nieuws
Datum: 05-06-2018

Dat is de stelling van het het Koninklijk Actuarieel Genootschap, dat zich baseert op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In het Financieele Dagblad zegt Daan Kleinloog, de voorzitter van het genootschap, dat er in de afgelopen twee jaar meer 65-plussers zijn overleden dan verwacht. De verwachting is dat deze trend doorzet in 2018.

Politiek gevoelig

Meer overlijdens dan verwacht heeft uiteraard effect op de totale levensverwachting. En als die minder snel oploopt, hoeft ook de AOW-leeftijd minder snel te stijgen. Dit ligt politiek echter zeer gevoelig. Vooralsnog houden de regeringspartijen dan ook vast aan de snellere stijging van de AOW-leeftijd.

Voorschot

In een concept-pensioenakkoord, dat vorige week is uitgelekt, nemen FNV en VNO-NCW al wel een voorschot op de conclusie van de actuarissen. In het akkoord is namelijk als voorwaarde opgenomen dat de AOW-leeftijd pas in 2025 naar 67 gaat. Volgens de huidige inzichten hoeft dit dus geen bezwaar te zijn. 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.